Cît îi costă pe moldoveni să-şi confirme statutul de cetăţean

Sectia de pasapoarte

pasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpgpasapoarte.jpg A ajuns acasă în patru zile

După patru zile de călătorie cu trenul, Angela, împreună cu cei doi copii ai săi, Diana de 13 ani şi micuţul Vlad de doar doi ani, a ajuns acasă, în Moldova. Printre sutele de călători îşi recunoscu tatăl, îmbătrînit de griji şi aşteptare. Cel mic n-a ezitat prea mult şi i-a sărit în braţe: “deda Grişa!” I-au cuprins emoţiile, nu-şi mai văzuse bunelul de un an. Îi despart mii de kilometri. Acolo în Siberia nu îndură doar gerul cumplit, ci şi dorul nesfîrşit de cei dragi de acasă.

În Transnistria nu se aplică ştampila de intrare în RM

Atunci cînd a ales calea mai scurtă spre Moldova, prin autoproclamata “republică nistreană” nerecunoscută, Angela nici nu bănuise cît o va costa. Chiar de la graniţă, nu i s-a aplicat ştampila de intrare în ţară, ceea ce înseamnă că nu mai poţi pleca înapoi fără să-ţi perfectezi actele de şederea temporară în Moldova. Uite aşa începe multaşteptata vacanţă în Moldova!

De intrat, am intrat, dar de ieşit din Moldova nu pot

Pentru că este cetăţean al Rusiei de mai mulţi ani, chiar a doua zi, Angela a mers la oficiul de paşapoarte din Cimişlia, oraşul de baştină, pentru a i se aplica viza de şedere temporară în Moldova. Dar, surpriză, acolo a aflat că are dublă cetăţenie, adică i s-a păstrat şi statutul de cetăţean al RM. Asta înseamnă că trebuie să-şi perfecteze paşaportul moldovenesc expirat deja, altfel nu poate ieşi din ţară.

Moldovenii trebuie să-şi confirme statutul de cetăţean

Şi-a zis că nu are de ales şi că trebuie să-şi facă actele. Pentru cetăţenii moldoveni, cu domiciliul stabil în altă ţară, paşapoartele se perfectează doar în Chişinău, la vreo o sută de kilometri de Cimişlia. Pentru a se asigura că are toate atele necesare pentru a-şi face paşaportul, s-a informat la oficiul local. Îi lipseau mai multe, dar a făcut rost de ele prin oficiul de stare civilă din Cimişlia. Totuşi, mai avea nevoie de un document, “traducerea legalizată la notar” (!) a adeverinţei de naştere a băiatului, care se poate face doar în capitală, cel puţin aşa i s-a explicat la oficiul de paşapoarte din Cimişlia. Ei, pentru că are un singur băiat în familie, nepotul Vlad, bunelul s-a oferit el să meargă la Chişinău pentru a-i “traduce” (!) certificatul de naştere. L-a costat 200 de lei. Astfel, prima săptămînă din vacanţă a petrecut-o pe la oficiul de paşapoarte, pe la oficiul de stare civilă, pe la primărie, pentru a pregăti dosarul cu actele necesare pentru paşaportul moldovenesc. Acum trebuia să meargă la Chişinău împreună cu cei doi copii, pentru că în paşaport trebuie să fie incluse şi pozele copiilor. Angela i-a trezit dis de dimineaţă, pe la şase, ca să a ajungă cel tîrziu pe la opt la oficiul de paşapoarte din capitală.

Paşaportul pentru moldovenii cu dublă cetăţenie costă de două ori mai mult

La ora opt, Angela împreună cu Diana şi cu Vlad în braţe, sunt deja în Chişinău, pe str. Puşchin, la Ministerul Dezvoltării Informaţionale. Acolo li s-a explicat că pentru cetăţenii moldoveni, cu domiciliul stabil în altă ţară, cererile pentru paşaport se depun la oficiul de pe str. Gh. Asachi şi se fac doar în regim de urgenţă: într-o zi, în 5 sau zece zile. Aceasta înseamnă că pentru paşaport va trebui să plătească un preţ dublu, triplu sau chiar de cinci ori mai mare: dacă în regim normal, de o lună, pentru paşaport achiţi 265 de lei, în zece zile — peste 500 de lei, în cinci zile — peste 600 de lei, iar timp de o zi — cca. 1200 de lei. În plus, pentru pozele copiilor în paşaport mai plăteşti cîte 50-100 de lei, iarăşi în funcţie de termene. Adică, are de plătit cel puţin 700 de lei.

Nedumerită de ce nu are posibilitatea să-şi perfecteze actele în regim normal, de o lună, s-a îndreptat spre str. Gh. Asachi. Acolo a ajuns pe la 8 şi 20 de minute. Nu a fost greu de găsit, pentru că era multă lume care stătea în rînd. Erau mai multe rînduri, de fapt. Depunerea cererilor pentru paşaportul în zece zile începea abia la 11, dar la ora opt şi jumătate era deja a 45- a pe listă. Între timp pentru a se asigura că are toate actele necesare a mai sunat o dată la biroul de informaţii.

Dintre actele enumerate lipsea unul — duplicatul adeverinţei sale de naştere. Ce să facă? Să se întoarcă acasă, înseamnă că a aruncat o sută de lei în vînt, şi va trebui să-şi mai aducă o dată copiii cu noaptea în cap la Chişinău. Mai are o posibilitate, să-şi facă duplicatul la Chişinău, timp de o oră, la Arhiva de pe str. M. Kogălniceanu. Ca să reuşească pînă îi vine rîndul să depună actele, a lăsat-o pe Diana la oficiul de paşapoarte, iar pe Vlad l-a luat cu ea, la Arhivă. Era deja 10 cînd a ajuns acolo. Însă şi aici rîndul era destul de mare. La 11 şi zece minute i-a venit şi ei rîndul să depună cererea, dar i s-a spus:

– Nu mai puteţi depune cererea pentru duplicat.

– De ce? Am stat în rînd o oră. Am nevoie urgent de duplicatul adeverinţei de naştere, altfel nu reuşesc să depun actele pentru paşaport.

– Aţi depăşit timpul, cererile se depun pînă la 11 fix, iar acum e deja 11 şi zece minute. Nu mai putem primi cererea dumneavoastră.

– Vă rog mult, primiţi-mi cererea, nu sunt din Chişinău, am venit cu doi copii, i-am trezit dis de dimineaţă, nu vreau să-i mai aduc o dată. E foarte obositor pentru ei.

– Dacă doriţi totuşi să vă primim cererea, atunci mai plătiţi în casă încă zece lei.

Astfel la cei 180 de lei , cît a vut de plătit pentru duplicat s-au mai adăugat 10 lei, şi cînd te gîndeşti că blestematul ăla de duplicat nu costă decît 50 de lei dacă îl faci fără mare grabă. S-a făcut ora 12, la oficiul de paşapoarte începuse de mai bine de o oră depunerea actelor pentru paşapoartele moldoveneşti. Înaintea Angelei au mai rămas să intre doar vreo zece oameni. Diana o aştepta cu nerăbdare. Mamă sa însă în acel timp stătea deja într-un alt rînd, pe o altă adresă, la Ministerul Justiţiei, pentru că cererile pentru duplicate se depun într-un loc, dar actele se eliberează în altul.

Diferenţa dintre “traducere” şi “transcriere” costă cel puţin 200 de lei

Ora 12 şi 20 de minute, Angelei i-a venit rîndul să depună actele pentru paşaportul moldovenesc. A reuşit, a venit tocmai cînd trebuia să intre în oficiul de paşapoarte. N-a depus însă actele. De ce? Pentru că îi mai lipsea unul, “transcrierea” actului de naştere a lui Vlad:

Doamnă, mi s-a spus să fac “traducerea” adeverinţei de naştere, dar nu “transcrierea”.

Ce să vă fac dacă nu faceţi deosebirea dintre “traducere” şi “transcriere”, veniţi mîine.

Aţi putea măcar să le faceţi poze copiilor, că să nu mai vină încă o dată? Ar trebui să mai facă un drum la Chişinău. Băiatul e mic, are doar doi anişori.

De obicei procedam în acest fel, dar am avut un conflict şi acum le facem poze copiilor doar cînd se depune dosarul complet. V-am spus, veniţi mîine.

Iată că a mai trecut o zi de concediu, plină de agitaţie şi fără nici un rost. S-au îndreptat cu toţii spre Cimişlia, la bunici. Vlad adormise în braţele mamei, a îmbrăţişat-o strîns şi i-a şoptit ca prin vis „Mama, ia tebea liubliu!”

Oare cît timp va mai trebui să răpească din vacanţa copiilor pentru perfectarea paşaportului moldovenesc? Oare cît timp statul, care nu a făcut nimic pentru cetăţenii săi, alungîndu-i practic peste hotare, îşi va bate joc de ei, făcînd bani pe seama lor?Chiar şi atunci cînd revii acasă după o lipsă mai mare de timp, mînat de dor, de dragoste faţă de părinţi, nu te poţi bucura de clipele petrecute cu ei. Ţi se cer bani, trebuie să plăteşti pentru că te-ai născut aici, în Moldova. Noroc de posibilitatea moldovenilor de a avea dublă cetăţenie, altfel Moldova ar fi rămas fără cetăţeni. Chiar dacă-s deja italieni, ruşi etc. oricum figurează prin arhivele moldoveneşti, sunt adăugaţi la numărul din statistici.

Paradox, o ţară care tinde să fie depopulată, îşi sporeşte numărul de locuitori. Cum? Prin statistici care nu sunt altceva decît o reflecţie distorsionată a realităţii.

P. S. Dacă vrei să salvezi nişte bani, timp, nervi şi sănătate, verifică de o mie de ori actele necesare pentru paşaportul moldovenesc, pentru informaţii fă un clic pe http://www.mdi.gov.md/spravka_gudn_3_md/, sigur dacă nu te-ai răzgîndit deja să mai fii „moldovean”. 

Publicat în Social. Leave a Comment »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: